Saopštenje za javnost: Stop fašizaciji Srbije

Građani Srbije su po ko zna koji put za poslednjih 20 godina taoci političke bezočnosti onih političkih elita koje smisao vlastitog postojanja iznova traže u generisanju kosovske krize. Falsifikovana istorija koju žive dobrovoljci »hrišćanskih milicija« je poslednja uporišna tačke generisanja srpskog nacionalizma koji nam se nameće kao jedina politička vizija. Takva politička vizija vodi izopštenosti Srbije iz svih civilizacijskih institucionalnih tokova i neizbežnom političkom, ekonomskom i vrednosnom sunovratu. Srbija, »bolesnik na Balkanu« je iznova činilac regionalne destabilizacije.

Odgovornost demokratskih političkih snaga u Srbiji je u ovom trenutku ogromna. Demokratske političke elite ne smeju smetnuti s uma da je »svaka civilizacija dužna da svoju vlastitu patologiju samostalno potiskuje na periferiju«. Ovo je kritičan trenutak u kojem sve demokratske snage moraju jasno reći: Stop procesima fašizacije. Stop novim mobilizacijama i ratovima. Stop zaustavljanju procesa evroatlantskih integracija.

Demokratske političke snage moraju učiniti odsudni korak u narednih nekoliko dana i uz snažnu podršku predstavnika i institucija medjunarodne zajednice, postići konsenzus o jedinstvenoj mobilizacionoj paradigmi: u što kraćem roku formirati stabilnu demokratsku vladu; odbaciti sve lažne dileme o pravcu budućeg razvoja i preuzeti punu odgovornost, uz svest o konsekvencama neracionalnih i istorijski promašenih poteza; jasno naglasiti značaj i promovisati politike koje znače aktivnu participaciju u procesima evroatlantskih integracija.

U Novom Sadu, 10. maj 2007.
Hapšenje Radovana Karadžića
Otvorena evropska perspektiva
Život u paralelnoj realnosti
Srbija: evropski parija
Samoosuda na izolaciju
Srbija: "bolesnik na Balkanu"
Pitanje poslaničkom klubu "Vojvođanski poslanici LSV-SVM"
Zakonska inkriminacija poricanja zločina genocida
Anti-evroatlantska retorika
Stop fašizaciji Srbije
Napad na Dinka Gruhonjića
Pozorište Mladih: "nove kulturne politike"
Podsticanje atmosfere straha i nesigurnosti
Site building ..SIMIJ..