Saopštenje za javnost: Pitanje poslaničkom klubu »Vojvođanski poslanici LSV-SVM«

Narodni poslanici, članovi poslaničke grupe »Vojvođanski poslanici LSV-SVM« su 01. juna 2007. godine podneli predlog dopuna Krivičnog zakonika, medjutim taj predlog nije uvršten u dnevni red Prve sednice drugog redovnog zasedanja Narodne Skupštine (01. oktobar 2007. godine). Na zahtev CPEP Kabinet Predsednika Narodne Skupštine je objasnio da taj predlog nije uvršten medju 34 prioritetne tačke planiranog dnevnog reda, ali da su predlagači imali po Poslovniku Narodne Skupštine mogućnost da predlože dopunu dnevnog reda, no ta mogućnost nije iskorišćena. Predsednik Narodne Skupštine se prilikom sačinjavanja predloga dnevnog reda konsultuje sa predsednicima svih poslaničkih grupa.

CPEP postavlja pitanje poslaničkom klubu »Vojvođanski poslanici LSV-SVM«, građanima Vojvodine a poslanicima Narodne Skupštine, zbog čega nisu iskoristili sve zakonske mogućnosti i nisu predložili dopunu dnevnog reda ovog skupštinskog zasedanja? Zbog čega nisu iskoristili sve dostupne institucionalne mehanizme, a u cilju definisanja i zakonske inkriminacije pojava koje nesumnjivo vode fašizaciji srbijanskog društva?

Proces osvajanja političke slobode pretpostavlja odgovornost svih građana Srbije, a posebno odgovornost narodnih poslanika da promovišu načela vladavine prava i stoga CPEP poziva sve relevantne političke subjekte da iniciraju i podrže dopunu odredbi Krivičnog zakonika kao čin pravnog i političkog, ali i nedvosmisleno simboličkog značaja.

U Novom Sadu, 10. oktobar 2007.
Hapšenje Radovana Karadžića
Otvorena evropska perspektiva
Život u paralelnoj realnosti
Srbija: evropski parija