Interkulturalni dijalog i tolerancija

Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo i Dunavski Biro u okviru projekta “Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine” su pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine organizovali 4. aprila 2008. godine panel “Interkulturalni dijalog i tolerancija”.

Uvodnim izlaganjima su tematizirani različiti aspekti konstrukcije identitetskih obrazaca mladih: politikološki, sociološki, medijski, rodni, turizmološki. Uvodničari, predstavnici Skupštine i Izvršnog Veća AP Vojvodine, profesori, novinari, saradnici NVO i studenti su se saglasili da je koncept jačanja multidimenzionalnih identiteta podstrek prevazilaženju interetničkog nepoverenja i normaliziranih obrazaca netolerancije kao i jačanju procesa negovanja interkulturalnog i interetničkog razumevanja. Napori ka jačanju evropskih kapaciteta i negovanje interkulturalnog dijaloga i tolerancije kao konstitutivnih dimenzija evropskog identiteta Vojvodine su predstavljeni kroz aktivnosti Izvršnog Veća AP Vojvodine u projektu »Afirmacija multikulturalnosti i tolerancije mladih u Vojvodini« kao i organizovanjem medjunarodnog Letnjeg kampa za mlade iz gradova i regiona podunavskog basena. U Bačkoj Topoli kao »evropskoj prestonici tolerancije« se planira izgradnja Evroregionalnog centra za toleranciju. Elita koja se poziva na junaštvo a ne na građansku hrabrost, koja slavi etiku vidovdanskog kolektivnog stradanja, ne razume ideju političkog prosvetiteljstva, ne razume da odgovor na pitanje: »Ko sam ja?« tražimo u Drugom i drugačijem, bez straha. Strah od drugog vodi poreklo u strahu od slobodnog promišljanja stvarnosti. U strahu od slobode. Dijalog i tolerancija su pretpostavke političke, ekonomske, kulturne integracije zajednice evropskih naroda. Utisak je da je opredeljenje srbijanskih elita samoizolacija, a društvena klima markiranja neprijatelja i ksenofobija te ignorisanje modernizacijskih procesa, uvodi u sferu javnosti nove generacije koje objektivno nisu u stanju da percipiraju svet izvan samonametnutih granica. Atmosfera egzaltiranog rodoljublja, rasizma i klerikalizacije ne podstiču vita active kao temeljnu pretpostavku političke kulture i demokratije, već generišu ravnodušnost svesnom redistribucijom strahova i kanalisanjem gneva otvarajući prostor “političkog prostakluka”. Prostor »političkog prostakluka« je prostor u kojem nove sankilotizirane generacije prihvataju kulturu nasilja i surovosti kao jedinu normalnost. Mediji kao agens socijalizacije dodatno promovišu kič patriotizam i vulgarizaciju stvarnosti. U ozračju pasivnosti i ravnodušnosti obrazovni sistem je u funkciji generisanja patrijarhalnih obrazaca i svedoci smo procesa retradicionalizacije uloge i mesta žene. Ključna reč je komunikacija: multikulturalizam i tolerancija kao već od sadržaja ispražnjene floskule zahtevaju redefinisanje: multikulturalizam se temelji na komunikaciji različititih identitetskih obrazaca.

Projekat »Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine« podržavaju: ambasada Švajcarske u Srbiji i Slovačka Agencija za Medjunarodnu Razvojnu Saradnju.

U Novom Sadu, 4. april 2008.

Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine
EIMV
Interkulturalni dijalog i tolerancija
Interkulturalni dijalog i tolerancija: lista uvodničara
Bačka Topola: Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi
Bačka Topola, 8. maj 2008.
Bačka Topola, 8. maj 2008: lista uvodničara
Foto galerija
Site building ..SIMIJ..