Interkulturalni dijalog i tolerancija: Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi

Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo i Dunavski Biro pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine organizuju u četvrtak 8. maja 2008. godine u Bačkoj Topoli, u okviru projekta »Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine« panel »Interkulturalni dijalog i tolerancija: perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi«.

Jačanju evropske perspektive multikulturalne Vojvodine doprinose programi i aktivnosti koji podstiču znanja o univerzalnim, civilizacijskim i evropskim vrednostima, istovremeno naglašavajući važnost negovanja različitosti. Evropa kao projekat mira promoviše u 2008. godini, godini Interkulturalnog dijaloga, ideju jačanja multidimenzionalnog evropskog identiteta kao agens očuvanja bogatstva različitosti, tolerancije i razumevanja između mladih ljudi. Evropa regija promoviše ideju multikulturalnog života, dijaloga i tolerancije. Cilj panela »Interkulturalni dijalog i tolerancija: perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi« je uvođenje tema multikulturalizma, interkulturalnog dijaloga i tolerancije u fokus interesovanja javnosti i posebno podsticanje i jačanje interesovanja, motivacije i želje mladih da se upoznaju sa bogatstvom i vrednostima Drugih, a dekomponovanjem stereotipa i predrasuda sa ciljem očuvanja multietničke, tolerantne, otvorene za dijalog sa različitostima, Vojvodine. To su vrednosti koje delimo sa Evropom, čiji smo nesumnjivo neodvojiv i važan deo.

Najavljeni panel će okupiti kako domaće tako i medjunarodne poznavaoce, respektabilnog znanja, ugleda i iskustva u radu sa mladim ljudima da tematiziraju različite aspekte perspektiva multikulturalne Vojvodine u Evropi. Mogućnost da iznesu svoje vidjenje procesa izgradnje identiteskih obrazaca kao i iskustva Međunarodnog kampa za toleranciju mladih iz podunavskog regiona će se pružiti i učesnicima samog Kampa. 8. maja u Bačkoj Topoli, »evropskoj prestonici tolerancije« će se svečano najaviti i početak izgradnje Evroregionalnog centra za toleranciju.

Projekat »Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine« podržavaju ambasada Švajcarske u Srbiji i Slovačka Agencija za Međunarodnu Razvojnu Saradnju.

Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine
EIMV
Interkulturalni dijalog i tolerancija
Interkulturalni dijalog i tolerancija: lista uvodničara
Bačka Topola: Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi
Bačka Topola, 8. maj 2008.
Bačka Topola, 8. maj 2008: lista uvodničara
Foto galerija
Site building ..SIMIJ..