Backa Topola, 8. maj 2008: Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi

Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo i Dunavski Biro su 8. maja 2008. godine organizovali međunarodni panel: »Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi« u Bačkoj Topoli, kao deo projekta »Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine«. Spremnost predstavnika Skupštine AP Vojvodine, Generalnog Konzulata Republike Hrvatske iz Subotice, opštine Bačka Topola, Dunavskog Biroa iz Ulma, Županije Bač-Kiškun, obrazovnih institucija i NVO (iz Srbije, Nemačke, Mađarske i Hrvatske) da učestvuju u radu panela je doprinos naporima jačanja tzv. »bačko-topolskog procesa« i posebno, iniciranju izgradnje Evroregionalnog Centra za Toleranciju.

U Bačkoj Topoli »evropskoj prestonici tolerancije« se razgovaralo na srpskom, nemačkom, mađarskom i hrvatskom jeziku: diskusiju su odredile ključne reči: granica, tolerancija, susret i dijalog. Susret i dijalog otvaraju prostor identitetske igre u kojoj samo slobodna, autonomna, ličnost od integriteta može reći: »ja sam svoj vlastiti izbor«; susret i dijalog su potvrda da jednom predjene granice – su zauvek ukinute granice. Susret i dijalog su načini prevazilaženja straha od drugačijeg i nepoznatog. Budući da interkulturalni dijalog pokreću slobodne ličnosti, spremne da odbace modele dobrog i lošeg, koje prihvataju toleranciju kao vlastiti habitus, može se prihvatiti da je Interkulturalizam – Evropa i da je Evropa – Interkulturalizam.

Interkulturalni dijalog uvodi u fokus kao ključnog aktera: slobodnog građanina neograničenih identitetskih apsorpcionih kapaciteta. Svako od nas je ponekad sa druge strane granice, manjina, Drugi. Stoga je tematiziranje tolerancije nedovojivo od zakonskog regulisanja (anti-diskriminacioni zakon) položaja i prava pripadnika manjina: etničkih, jezičkih, religijskih, seksualnih..Svaki čin tolerancije nosi potencijal: želju za promenom. Civilizacijski potencijal i posebnu ulogu u izgradnji i jačanju evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine nose žene: stoga je rodna perspektiva suštinski segment osvetljavanja procesa konstituisanja multidimenzionalnih identitetskih obrazaca.

Dunav je glavna ulica Evrope: reka na kojoj leže četiri glavna grada i duž kojeg se govori 10 jezika. Dunav je simbol susreta, dijaloga i prihvatanja razlika. Stoga Evropa regija će možda u budućnosti biti bogatija za još jedan: Podunavski Evroregion koji će međunarodnim dunavskim festivalima, Podunavskom Akademijom, susretima mladih... inicirati procese jačanje evropskog duha i evropskog identiteta u prostoru gde će se »svaki Evropljanin osećati pomalo strancem u svojoj kući, i nikada u egzilu bilo gde u Evropi«.

Projekat podržavaju ambasada Švajcarske u Srbiji i Slovačka agencija za medjunarodnu razvojnu saradnju.

Jačanje evropskog identiteta multikulturalne Vojvodine
EIMV
Interkulturalni dijalog i tolerancija
Interkulturalni dijalog i tolerancija: lista uvodničara
Bačka Topola: Perspektive multikulturalne Vojvodine u Evropi
Bačka Topola, 8. maj 2008.
Bačka Topola, 8. maj 2008: lista uvodničara
Foto galerija
Site building ..SIMIJ..