Mladi ujedinjeni u različitostima: Tolerancija je odgovor

Pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a u sklopu projekta »Mladi ujedinjeni u različitostima: Tolerancija je odgovor« Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo i Dunavski Biro su objavili konkurs za najuspešnije eseje mladih autora. Na konkurs je odgovorilo 34-oro mladih autora koji su teme tolerancije, interkulturalnog dijaloga, razumevanja Drugih i Drugačijih, važnosti prevazilaženja granica i slobode mladih u prostoru evropskih vrednosti promišljali i tematizovali na srpskom, madjarskom, engleskom i bugarskom jeziku.

Mladi autori su pokazali da razumeju suštinu tolerancije: da razumeju poruku da je »tolerancija duša Evrope«: da je tolerancija poziv na promenu i posebno, iskazali spremnost da sagledaju stvarnost sa stanovišta Drugog i Drugačijeg.

Svrha projekta je: osnažiti nove generacije kompetentne da usvoje vrednosti kulturnih različitosti i tolerancije; spremne da se suprotstave diskriminaciji i promovišu pitanja zaštite temeljnih ljudskih i manjinskih prava; da razumeju važnost nenasilne transformacije konflikata a u kontekstu poštovanja, tolerancije i uzajamnog razumevanja; da promovišu značaj etničke tolerancije i uvažavanje činjenice da Vojvodina kao evropski projekat, ima budućnost samo jačanjem politika građanske jednakosti; jačanje demokratskih kapaciteta mladih ljudi spremnih da grade Evropu "građana, regiona i manjina".

Po drugi put u Bačkoj Topoli, »Evropskoj Prestonici Tolerancije« se obeležava međunarodni Dan Tolerancije. Želimo da se ovog 17. novembra još jednom podsetimo i posebno nagradimo izuzetne pojedince/institucije koji u poštovanju i promociji ideala tolerancije, solidarnosti i poštovanja ljudskog dostojanstva pronalaze smisao profesionalnog i ljudskog angažmana. Ovoga puta pored dodele godišnjih Nagrada Tolerancije ličnostima/institucijama koji vlastitom posvećenošću sve nas podsećaju da samo »ujedinjeni u različitostima« možemo graditi tolerantniji i pravedniji svet, ćemo upriličiti i dodelu nagrada mladim autorima koji su uzeli učešće na konkursu za najuspešniji esej na temu »Tolerancija je odgovor«.

Mladi ujedinjeni u različitostima: Tolerancija je odgovor
Mladi ujedinjeni u različitostima: Tolerancija je odgovor
Eseji
Foto galerija
Site building ..SIMIJ..