Regionalna evroatlantska inicijativa : Omladinski Regionalni Evroatlantski Forum

Cilj projekta je da se osnaže demokratski kapaciteti mladih ljudi sa Kosova i Vojvodine, demokratski kapaciteti budućih regionalnih elita – donosilaca ključnih političkih odluka, kao i promena perspektiva javnog mnenja, kako bi se kompleksna uloga NATO sagledala u svoj složenosti, a u izmenjenom političkom, ekonomskom, bezbednosnom kontekstu. Brojni mitovi i predrasude, nerazumevanje promenjene uloge NATO u izmenjenom globalnom kontekstu, uzrokuje brojne nedoumice i javlja se kao jedna od prepreka u procesu približavanja Srbije i regiona evroatlantskim integracijama.

Posebna pažnja će biti posvećena promišljanju i razumevanju uloge NATO 60 godina po osnivanju, a procenom u kojoj meri je doista uspeo u očuvanju slobode, principa demokratije i stabilnosti, očuvanju individualnih sloboda i unapredjenju vladavine prava.

Ciljevi projekta će biti ostvareni implementacijom sledećih aktivnosti:
1). pokretanjem Regionalnog Omladinskog Evroatlantskog Foruma, smeštenog u prostoru Centra za politiku i evroatlantsko partnerstvo, u Novom Sadu – simboličkom centru Regionalne Evroatlantske Inicijative, a pod pokroviteljstvom Jagello 2000, Republika Češka;
2). organizovanjem regionalnog omladinskog debatnog takmičenja u Novom Sadu (Skupština AP Vojvodine): grupa od 18 mladih učesnika, usvajajući veštine konstruktivne debatovanja, će formirati debatne timove koji će debatovati ulogu i postignuća NATO 60 godine po osnivanju, iz ugla političkih, ekonomskih, bezbednosnih benefita, kako na regionalnom tako i globalnom nivou;
3). pokretanjem omladinskog evroatlantskog bloga;
4). organizovanjem dvodnevne studijske posete ključnim EU/NATO institucijama u Pragu za pobednike regionalnog debatnog takmičenja, a tokom perioda od četiri meseca.

Partneri na projektu su: INPO – Initiative for Progress, Ferizaj/Urosevac, Kosova and Jagello 2000, Ostrava, Czech Republic.

Projekat podržavaju: Skupština AP Vojvodine, NATO PDD, Jagello 2000, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke.

............................................
REA Inicijativa: Omladinski Regionalni Evroatlantski Forum
REA: YEAF
............................................
Blog
Foto galerija
Video
............................................
Prag, 18-21.10.2009.
............................................
Debatno takmičenje, audio zapis, Ferizaj 14.09.2009.
............................................
Site building ..SIMIJ..